Met deze tips ervaar je de ultieme theebeleving

Met deze tips ervaar je de ultieme theebeleving

Een kop thee kan op elk moment van de dag en heb je zo gezet. Heel simpel! Maar er komt meer bij kijken voor het zetten van een ideale kop thee. Hoe je deze bereid? Lees hieronder een aantal weetjes en tips zodat jij de ultieme theebeleving ervaart.

Bereiding per cultuur

Het verschilt per cultuur hoe thee wordt bereid. In Engeland drinken ze sterke thee met melk. Chinezen hebben een theeritueel dat ‘Gong Fu Cha’ wordt genoemd. Daarbij wordt de thee met veel aandacht en zorg bereid. In Turkije drinken ze thee met veel suiker er in. In deze culturen worden er dus ingrediënten toegevoegd. Nederlanders houden het juist simpel en kiezen liever voor gemak.

Gemak

Je kunt kiezen voor losse thee en dit in een thee-ei doen of gewoon een theezakje gebruiken. 82% van de Nederlanders zet een kop thee met een theezakje (Bron: Nationaal Koffie en Thee Onderzoek). Dit is de meest gebruikte zetmethode. In een theezakje hebben de theeblaadjes meer ruimte zodat de smaak makkelijker in het water wordt opgenomen. Met een theezakje zet je op een snelle manier een heerlijke kop thee. Wel zo handig!

Invloed van water

Net als bij koffie heeft water ook bij thee een grote invloed. Hetzelfde theezakje kan per regio anders smaken. Dit komt door de hardheid van water. Als er teveel kalk in het water zit kan er een wit laagje op de thee komen. Misschien heb je dit zelf ook weleens gehad. Het witte laagje wordt ook wel ‘theeschuim’ genoemd. Dit is niet lekker. Je kunt dit voorkomen door het water te ontkalken.

Juiste temperatuur

De temperatuur van je theewater is erg belangrijk voor de smaak. Wanneer de temperatuur niet juist is, komen er minder smaakstoffen vrij en is deze niet optimaal. Bij te heet water krijgt de thee een bittere smaak en bij koud water komen er juist minder smaken vrij. Nadat het water heeft gekookt, is het aan te raden om de thee eventjes te laten afkoelen naar 60 tot 85 graden. Dat is de ideale temperatuur voor een heerlijke kop thee. De temperatuur per theesoort is verschillend. Hieronder zie je wat de juiste temperatuur is van de meest gedronken theesoorten:

Groene thee: 70-80 graden
Zwarte thee: 90-100 graden
Kruidenthee: 95-100 graden

Thee laten trekken

Waarschijnlijk doe je je theezakje eventjes in het water totdat jij denkt dat deze goed is. Als je de thee langer in het water laat, komen er meer smaakstoffen vrij en heeft de thee een sterkere smaak. Dit heeft te maken met de infusietijd. Het verschilt per theesoort hoe lang de thee moet intrekken. Hieronder zie je per theesoort hoeveel minuten dit moet zijn:

Groene thee: 2-3 minuten
Zwarte thee: 3-4 minuten
Kruidenthee: langer dan 5 minuten

Er zijn dus verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Op die manier haal je het beste uit je thee en ervaar je de ultieme theebeleving!

Voor de theeliefhebbers hebben wij twee Lipton theelijnen: de Exclusive Selection en de Feel Good Selection. Alle thee in ons assortiment is 100% Rainforest Alliance gecertificeerd.

Wil je ook genieten van thee op het werk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Naar vergelijking
Met deze tips ervaar je de ultieme theebeleving

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263