Is koffie gezond? 6 feiten en fabels

Is koffie gezond? 6 feiten en fabels

Nederlanders blijken één van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Zo drinken wij gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar. Hiermee staan Nederlanders in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. De reden waarom wij zoveel koffie drinken heeft waarschijnlijk te maken met de verkrijgbaarheid van koffie in Nederland. Zo is koffie op het werk bijvoorbeeld bijna niet meer weg te denken. Maar is koffie eigenlijk gezond? En wat zijn de nadelen? Wij hebben zes feiten en fabels over koffie op een rij gezet.

Zwarte koffie past in de Schijf van Vijf

Naast water en thee, staat zwarte koffie in de Schijf van Vijf. Koffie zonder suiker past volgens het Voedingscentrum in een gezond eetpatroon. Het advies is om niet meer dan 4 kopjes koffie per dag te drinken.

Bevordert koffie sportprestaties?

Ja. Het drinken van een kop koffie voor het sporten, heeft positieve effecten op je sportprestaties. De koffie zorgt ervoor dat je adrenaline aanmaakt en meer energie hebt. De bloedsomloop is beter, waardoor je meer zuurstof krijgt en het langer volhoudt. Daarnaast krijg je minder spierpijn omdat je meer kracht en uithoudingsvermogen hebt door de koffie.

Invloed van water

Net als bij koffie heeft water ook bij thee een grote invloed. Hetzelfde theezakje kan per regio anders smaken. Dit komt door de hardheid van water. Als er teveel kalk in het water zit kan er een wit laagje op de thee komen. Misschien heb je dit zelf ook weleens gehad. Het witte laagje wordt ook wel ‘theeschuim’ genoemd. Dit is niet lekker. Je kunt dit voorkomen door het water te ontkalken.

Espresso bevat meer cafeïne dan normale koffie

Een espresso is een kleine hoeveelheid koffie maar wel erg sterk. Hierdoor denken veel mensen dat deze ook meer cafeïne bevat. De hoeveelheid verschilt per koffiesoort. In een normale koffie zit ongeveer 85 mg cafeïne, bij een espresso is dit 63 mg.

Decafé koffie bevat geen cafeïne

Bij decafé denk je al gauw dat er helemaal geen cafeïne in de koffie zit. Dit is een fabel. Het is namelijk niet mogelijk om koffie volledige cafeïnevrij te krijgen. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid over. In een gewone kop koffie zit ongeveer 75 mg cafeïne, bij decafé is dit 3 mg.

Droogt koffie je lichaam uit?

Je hebt misschien weleens gehoord dat je altijd een glaasje water moet drinken naast je kop koffie of espresso, omdat je anders zou uitdrogen. Maar is dit wel zo? Uit het Nationaal Koffie en Thee Onderzoek is gebleken dat meer dan tweederde van de koffiedrinkers niet weet hoe dit nu zit. Je lichaam verliest niet meer vocht bij het drinken van koffie. Een glaasje water is dus niet nodig. Deze is bedoeld om de smaak in je mond te neutraliseren.

Koffie bevat meer aroma’s dan wijn

Je herkent het vast wel: de heerlijke geur van vers gezette koffie. Tijdens het zetten van de koffie komen er maar liefst meer dan 800 soorten aroma’s vrij. Bij wijn is dit ongeveer de helft, zo’n 400 smaken.
Krijg je de smaak te pakken? Lees dan ook nog de andere tien feitjes.

Coffee@Work koffie op werk

Wij hebben passie voor koffie en stellen hoge eisen aan kwaliteit. Met een lijn van betrouwbare koffiemachines die tot absolute top behoren én een private coffee label met duurzame koffiebonen, zijn wij van mening dat iedereen kan genieten van verantwoorde kwaliteitskoffie op het werk.
Wil je op het werk ook genieten van verantwoorde kwaliteitskoffie op werk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze keuzehulp.

Naar vergelijking
Is koffie gezond? 6 feiten en fabels

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263