Tien feitjes over koffie die jij nog niet wist

Tien feitjes over koffie die jij nog niet wist

Iedereen weet wel iets over koffie. Van de verschillende soorten die er zijn, tot het hele proces van koffieboon tot kopje koffie. In deze blog staan echter tien feitjes over koffie die zelfs jij nog niet wist. Leuk om bij de koffiemachine aan je collega’s te vertellen!

1. Het woord ‘’espresso’’ komt van het Latijnse woord ‘’uitpersen’’.

2. Één enkele hectare van koffie bomen kan tienduizend kilo koffiebessen opleveren. Als ze eenmaal gemaald of gepeld zijn, zijn er nog ongeveer tweeduizend kilo koffiebonen over.

3. De duurste koffie ter wereld is Kopi Loewak. Deze koffie kost tussen de 90 en 450 euro per 500 gram. Deze koffie is zo prijzig door het ietwat opvallende productieproces. De rode koffiebessen worden namelijk opgegeten door een katachtige dier afkomstig uit Indonesië; de Loewak. De pitten van de koffiebes worden door de Loewak niet verteerd en worden dus weer uitgepoept. Koffieboeren scheiden deze pitten  van de ontlasting om ze vervolgens te wassen en licht te branden. De koffie dankt zijn unieke smaak door het proces dat de koffiebes doorloopt in het maagdarmkanaal van de Loewak.

4. De eerste webcam is speciaal ontworpen voor koffie. Wetenschappers aan de Cambridge University hadden in 1991 een webcam gericht op de koffiepot zodat ze makkelijk in de gaten konden houden wanneer hun koffie klaar was!

5. Mensen die vlak voor het werk hun koffie bij een drive-through zaak halen, zijn gemiddeld 45 uur per jaar aan het wachten in de rij voor hun koffie. Dan kan je maar beter goede koffie op het werk drinken!

6. Wereldwijd bestaan er meer dan vijftig soorten koffiebonen, toch worden er maar twee soorten gebruik voor commerciële doeleinden: Arabica en Robusta.

7. De intensiteit van de koffie geeft de brandgraad aan en niet de pittigheid, zoals veel mensen denken.

8. Koffie is ontdekt door geiten. Een geitenhouder uit Ethiopië merkte dat zijn geiten energieker werden na het eten van bepaalde bessen. Dit heeft hij toen thuis geprobeerd en hier kwam hij erachter dat dit ook voor mensen geldt. Deze ontdekking vond plaats in de negende eeuw.

9. In 1511 werd koffie verboden in Mekka (Saoedi-Arabië) omdat de gouverneur bang was dat koffie de weerstand tegen zijn beleid kon aanmoedigen. De sultan was het hier niet mee eens en liet hem afzetten.

10. De meest gedronken drank in Nederland is, je raadt het al, koffie! 76% van de Nederlands lust wel een lekker kopje koffie.

Wil jij ook een lekker kopje koffie op het werk? Maar weet je niet welke machine bij jouw bedrijf past? Neem dan een kijkje op onze site, vul de keuzehulp in en vraag een gratis proefplaatsing aan!

Naar vergelijking
Tien feitjes over koffie die jij nog niet wist

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263