Tien leuke feitjes over thee

Tien leuke feitjes over thee

Welk seizoen het ook is, een warm kopje thee is altijd lekker. Het is dan ook niet zo gek dat thee na water in Nederland het meest gedronken wordt. Gemiddeld drinken we 3,2 koppen thee per dag (Bron: Nationaal Koffie en Thee Onderzoek). Wat weet jij al over thee? Hieronder hebben we de tien leukste feitjes over thee op een rijtje gezet. 

1. Thee is volgens een legende 2700 jaar voor Christus ontdekt door de Chinese keizer Shen Nung. Er kwamen toevallig theeblaadjes in zijn kokende water terecht.

2. Er wordt wereldwijd meer dan 3 miljoen ton thee per jaar geproduceerd.

3. Een theeplant kan pas na ongeveer 4 tot 12 jaar theezaden produceren.

4. Theeplanten groeien het best in warme, vochtige klimaten en veel neerslag. Ze moeten minimaal 127 cm regen per jaar krijgen. Thee wordt dan ook voornamelijk geteeld in: Argentinië, China, India, Indonesië, Kenia, Malawi, Sri Lanka en Tanzania.

5. Naar schatting zijn er 1.500 verschillende soorten thee. Mannen drinken meer zwarte thee dan vrouwen. Vrouwen drinken vaak verschillende soorten zoals: groene thee, vruchtenthee en verse muntthee.

6. Het productieproces bestaat uit de volgende stappen: plukken, verflensen (vocht wordt verwijderd), rollen, fermenteren (wordt verspreid in vochtige omgeving), drogen en zeven. Thee verwerken is dus een echte ambacht.

7. De duurste thee wordt gemaakt van pandapoep. Een Chinese professor werkt aan een thee die is gemaakt van de uitwerpselen van panda’s. Deze zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen. Dit geeft de thee een ‘unieke smaak’.

8. In veel landen is thee een belangrijk onderdeel van de dag en een manier van gastvrijheid. In China tikken gasten drie keer met twee/drie vingers op tafel om diegene te bedanken.

9. Zwarte thee is net zo gezond als groene thee. Deze soorten komen van dezelfde theeplant. De blaadjes van zwarte thee worden gefermenteerd of geoxideerd, de blaadjes van groene thee niet. Het heeft nauwelijks effect op de gezondheid.

10. Onze Lipton selecties hebben voor een groot gedeelte het Rainforest Alliance Keurmerk. Dit garandeert een verantwoorde en duurzame theeproductie. De kartonnen verpakkingen zijn recyclebaar, wat beter is voor het milieu.

Ben je een echte theeliefhebber en wil je ook thee op het werk? Dat kan! Wij bieden twee prachtige Lipton theelijnen. Klik hier voor meer informatie.
Ben je toch meer een koffieliefhebber? Lees dan hier de tien feitjes over koffie.

Wist je dat?

Rooibos geen thee is. Het komt uit Zuid-Afrika. Rooibos is niet afkomstig van een theeplant, maar een aftreksel van planten of vruchten. Daarnaast bevat het geen cafeïne en nauwelijks theïne. Hierdoor is Rooibos veel zachter en zoeter van smaak.

Naar vergelijking
Tien leuke feitjes over thee

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263