Je herkent het misschien wel: je start je dag met een kopje koffie in de ochtend. Je bent zeker niet de enige! Wist je dat, gemiddeld genomen, we met z’n allen maar liefst 3,7 kopjes koffie per dag drinken? Dat betekent dat Nederlanders tot de top-3 grootste koffiedrinkers ter wereld behoren. We kunnen niet meer zonder dit zwarte goud, maar als het zo doorgaat, hebben we misschien tóch geen keuze meer. Koffieschaarste ligt op de loer. In dit blog leggen we uit hoe die schaarste ontstaat en vooral: wat we er samen aan kunnen doen!
Invloed van het veranderende klimaat op koffie
De klimaatveranderingen zijn van grote invloed op de productie van koffie. Als de koffie-industrie zich niet aanpast aan het veranderende klimaat, gaan koffieboeren een deel van hun oogst verliezen. De koffieboeren krijgen steeds vaker te maken met extreme droogte of veel regenval waardoor oogsten mislukken en koffieplantages zelfs verdwijnen. Klimaatverandering is dus een grote bedreiging en maakt de toekomst van koffie onzeker. Als er geen maatregelen worden genomen, is misschien over tientallen jaren een kwart van de plantages in Brazilië ongeschikt voor de Arabica-teelt. In Midden-Amerika en Indonesië slinkt ook het gebied waar koffie wordt verbouwd. Koffie wordt de komende tientallen jaren daarom schaarser én dus ook duurder. Dit is niet alleen erg voor de koffieliefhebbers, maar met name voor de koffieboeren. Koffie verkopen is namelijk hun inkomen.
Vraag naar koffie groeit
In Nederland neemt de koffieconsumptie al jaren toe, maar eigenlijk is deze groei wereldwijd merkbaar. Terwijl de vraag naar koffie blijft groeien, is het aanbod lager dan verwacht door tegenvallende oogsten en, zoals eerder vermeld, klimaatveranderingen die de teelt beïnvloeden. Koffie is bovendien een veelzijdige en trendy drank geworden, geliefd door alle generaties. Dat is mede dankzij de verschillende smaakcombinaties. Hazelnoot, vanille-latte, speculoos: you name it. En dan hebben we het nog niet gehad over het gebruik van plantaardige melksoorten zoals soja- of havermelk. Het spreekt een heel breed publiek aan. De opkomst van vele koffiespeciaalzaken is daarom ook geen verrassing.
Koffieprijs stijgt door schaarste
Brazilië, dat een groot deel van de wereldwijde koffieproductie levert, heeft te maken met extreme weersomstandigheden. Dit heeft een grote invloed op de productie van arabicabonen. Hierdoor is de prijs van deze bonen gestegen naar het hoogste niveau in de afgelopen 13 jaar.
Het probleem beperkt zich niet alleen tot arabicabonen. Ook robustabonen, die vaak gebruikt worden in bijvoorbeeld instantkoffie, worden steeds schaarser door slechte oogsten in Vietnam. Vietnam is namelijk de grootste producent van robusta. Door deze combinatie van factoren stijgt de koffieprijs wereldwijd.
Bewust kiezen voor koffie met een keurmerk
De koffieteelt biedt werkgelegenheid voor boeren en arbeiders op de plantages, maar de werkomstandigheden laten vaak te wensen over. Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren kun je bij de aankoop van koffie letten op keurmerken. Keurmerken geven garanties over de manier waarop producten geteeld en verwerkt zijn, of over eerlijke betaling aan de arbeiders en boeren. Een onafhankelijke instantie controleert dat.
Certificering is niet alleen goed voor de boeren. Het kan consumenten helpen bij het maken van duurzame keuzes. De certificering van koffie geeft de garantie aan een consument dat de koffiebonen op een eerlijke en duurzame manier zijn geproduceerd. Door het kopen van koffie met een keurmerk, ben je er zeker van dat jouw aankoop de lokale boeren en hun gemeenschap écht vooruit helpt. De laatste jaren is er een flinke toename in producten met een keurmerk. Ook op koffie neemt de certificering toe. Zo heeft Coffee@Work meer dan 90% van haar koffie gecertificeerd. Voor ons een logische keuze omdat wij ons willen inzetten voor een duurzame wereld. Kies je voor Coffee@Work? Dan kies je milieubewust!
Samen de stap zetten naar duurzaamheid
Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Hoe klein of groot ook. Zelfs kleine stappen kunnen de impact op het milieu verminderen. Zo kun je bewust kiezen voor producten en keurmerken die de wereld helpen een stukje beter te maken. Een duurzame koffiesector met samenwerking in de hele koffieketen is van groot belang. Door te kiezen voor verantwoorde koffie, investeren koffieboeren in hun bedrijf en blijven ook wij in de toekomst genieten van eerlijke en heerlijke koffie!
Wil je ook duurzame en verantwoorde kwaliteitskoffie voor op het werk? Vul dan onze keuzehulp in via onze website en vraag gelijk een gratis proefplaatsing aan.