Koffieschaarste is dichterbij dan wij denken

Koffieschaarste is dichterbij dan wij denken

Veel mensen starten hun dag met een kop koffie want dat eerste kopje in de ochtend is bijna niet meer weg te denken. Gemiddeld genomen drinken we met z’n allen maar liefst 3,7 kopjes koffie per dag! Dat betekent dat Nederlanders tot de top-3 grootste koffiedrinkers ter wereld behoren. We kunnen niet meer zonder dit zwarte goud, maar als het zo doorgaat hebben we misschien geen keus meer. Koffieschaarste ligt op de loer. In dit blog leggen we uit hoe die schaarste ontstaat en wat we er samen aan kunnen doen.

Kwetsbare koffieplant

Koffie is een uiterst gevoelig gewas, en de steeds versnellende klimaatverandering heeft binnen afzienbare tijd zeer ingrijpende gevolgen voor de koffieteelt. Koffieplanten groeien in een (sub)tropisch klimaat, vaak in bergachtige gebieden. De juiste hoogteligging, temperatuur en vochtigheidsgraad zijn cruciaal voor de teelt. Met name de Arabica koffieplant, goed voor zo’n 60 procent van de wereldproductie, is zeer gevoelig voor klimaatverandering. Bij gebrek aan kennis en middelen om te wapenen tegen complete mislukte koffieoogsten, nemen boeren vaak drastische maatregelen, zoals overmatig gebruik van pesticiden of het ontginnen van hoger gelegen bosgebieden voor nieuwe aanplant. Ontbossing is de grootste oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen in de koffieteelt, wat klimaatverandering weer versterkt. Als dit zo door gaat, is er over 30 jaar niets meer over. Dat is desastreus voor de kwaliteitskoffie.

Veranderde klimaat

De klimaatveranderingen zijn van grote invloed op de productie van koffie. Als de koffie-industrie zich niet aanpast aan het veranderende klimaat, zullen koffieboeren een deel van hun oogst verliezen. De koffieboeren krijgen steeds vaker te maken met extreme droogte of teveel regen waardoor oogsten mislukken en koffieplantages zelfs verdwijnen. Met prijsstijgingen en schaarste als gevolg. Daarbij komt nog dat de consumptie van koffie wel met 25 procent toeneemt. Klimaatverandering is dus een grote bedreiging en maakt de toekomst van koffie onzeker. Als er geen maatregelen worden genomen, is over tientallen jaren een kwart van de plantages in Brazilië ongeschikt voor de Arabica-teelt. In Midden-Amerika en Indonesië slinkt ook het gebied waar koffie wordt verbouwd. Koffie wordt de komende tientallen jaren daarmee  schaarser en dus duurder. Dit is niet alleen erg voor de koffieliefhebbers, maar met name voor de koffieboeren, zij moeten van de koffie leven.

Bewust kiezen

De koffieteelt biedt werkgelegenheid voor boeren en arbeiders op de plantages, maar de werkomstandigheden laten vaak te wensen over. Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren kun je bij de aankoop van koffie letten op keurmerken. Keurmerken geven garanties over de manier waarop producten geteeld en verwerkt zijn, of over eerlijke betaling aan de arbeiders en boeren. Een onafhankelijke instantie controleert dat.

Certificering is niet alleen goed voor de boeren. Het kan consumenten helpen bij het maken van duurzame keuzes. De certificering van koffie geeft de garantie aan een consument dat de koffiebonen op een eerlijke en duurzame manier zijn geproduceerd. Door het kopen van koffie met een keurmerk, kun je er zeker van zijn dat jouw aankoop de lokale boeren en hun gemeenschap écht vooruit helpt. De laatste jaren is er een flinke toename in producten met een keurmerk. Ook op koffie neemt de certificering toe. Zo heeft Coffee@Work meer dan 90% van haar koffie gecertificeerd. Voor ons een logische keuze omdat wij ons willen inzetten voor een duurzame wereld. Kies je voor Coffee@Work, dan kies je milieubewust!

Samen de stap zetten

Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Hoe klein of groot. Zelfs kleine stappen kunnen de impact op het milieu verminderen. Zo kun je bewust kiezen voor producten en keurmerken die de wereld helpen een stukje beter te maken. Een duurzame koffiesector met samenwerking in de hele koffieketen is van groot belang. Door te kiezen voor verantwoorde koffie, kunnen koffieboeren investeren in hun bedrijf en kunnen ook wij in de toekomst blijven genieten van eerlijke en heerlijke koffie!

Wil je ook duurzame en verantwoorde kwaliteitskoffie voor op het werk? Vul dan onze keuzehulp in via onze website en vraag gelijk een gratis proefplaatsing aan.

Naar vergelijking
Koffieschaarste is dichterbij dan wij denken

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263