Hoe weet je of je duurzame koffie drinkt?

Hoe weet je of je duurzame koffie drinkt?

Nederlanders zijn één van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Gemiddeld drinken wij zo’n 4 kopjes koffie per dag. De meeste koffie wordt gedronken op de werkvloer. Als ondernemer wil je er dan ook voor zorgen dat je niet alleen lekkere, maar ook eerlijke koffie schenkt. Maar hoe weet je of de koffie die gedronken wordt ook echt duurzaam is? In deze blog lees je waar je duurzame koffie aan kunt herkennen en hoe je deze makkelijk kunt onderscheiden van ‘normale’ koffie. 

Wat is duurzame koffie?

Duurzame, verantwoorde of eerlijke koffie is koffie dat op een verantwoordelijke wijze wordt geproduceerd. Bij dit proces wordt er rekening gehouden met mens en milieu. Dit proces start al op de plantage. Hier wordt geen gebruik gemaakt van giftige stoffen en worden de werknemers eerlijk betaald en behandeld. Duurzame koffie is dus goed voor mens en milieu. Duurzame, verantwoorde of eerlijke koffie herken je vaak aan verschillende keurmerken.

Rainforest Alliance

Een van die keurmerken is het Rainforest Alliance. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in de landbouw, bosbouw en het toerisme. Een belangrijk criterium van dit keurmerk is de bescherming van het regenwoud en het welzijn van de arbeiders. Rainforest Alliance werkt met de standaarden van het Sustainable Agriculture Network (SAN), een onafhankelijk wereldwijd netwerk van organisaties in duurzame landbouw.

Bij dit keurmerk is er een hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid. Zo is het keurmerk gebaseerd op 10 verschillende principes. Het certificaat wordt pas toegekend aan landbouwbedrijven die aan deze principes voldoen en daarnaast nog aan 14 andere criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium 50% scoren en in totaal 80% om dit keurmerk te kunnen krijgen.

UTZ

Een ander keurmerk waar je duurzame koffie aan kunt herkennen is het UTZ keurmerk. UTZ richt zich met name op de arbeidsomstandigheden en de landbouwmethode. Koffieboeren kunnen zich aanmelden voor het UTZ programma. Ze leren dan te werken met landbouwtechnieken die mens en milieu sparen. Dit houdt ondere andere in dat de boeren zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen inzetten, het water filteren en de restproducten zoveel mogelijk hergebruiken. Daarnaast moeten de boeren zorgen voor een goed arbeidsloon en goede arbeidsomstandigheden.

Begin 2018 is Rainforest Alliance gefuseerd met UTZ. Eind 2019 komen de twee bedrijven met een gezamenlijk keurmerk.

Fairtrade – Max Havelaar koffie

Max Havelaar is een keurmerk dat staat voor eerlijke handel. Het keurmerk is te vinden op verschillende producten die komen uit ontwikkelingslanden. Zo ook koffie en thee. Naast het zorgen voor eerlijke handel houdt Max Havelaar zich ook bezig met milieuaspecten. Het keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen van eerlijke handel.

Zo leven kleinschalige koffieboeren vaak in onzekerheid over hun inkomen. Ze hebben vaak te maken met een sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst vaak te laag is om hun hele gezin te onderhouden. Het Max Havelaar keurmerk zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs voor hun gewassen krijgen.

Duurzame koffie bij Coffee@Work

Wij vinden het belangrijk om verantwoordelijke en eerlijke producten aan te bieden. Zo is het merendeel van onze koffiemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd. Daarnaast bieden wij ook koffiemelanges aan met het UTZ of Max Havelaar keurmerk. Wij van Coffee@Work zijn trots dat producten in ons assortiment dit keurmerk dragen.

Duurzame koffiemachines

Naast het hebben van duurzame koffie is het ook verstandig om een duurzame koffiemachine aan te schaffen. De koffiemachines van Coffee@Work beschikken over een lange levensduur en energiebesparende technologie, mits de koffiemachine goed onderhouden wordt. Op deze manier proberen wij een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en aan de besparing van grondstoffen.

Benieuwd welke duurzame koffiemachine het beste bij jouw bedrijf en koffie voorkeuren past? Doen dan de keuzehulp op onze site en vraag gelijk een gratis proefplaatsing aan.

Naar vergelijking
Hoe weet je of je duurzame koffie drinkt?

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263