Van koffieboon tot kopje koffie!

Voordat jij jouw dagelijkse bakje koffie opdrinkt, heeft de koffie al een lange weg achter de rug. Ontdek in deze blog de weg van de koffieboon tot het kopje koffie waar jij dagelijks van geniet.

Oogsten van de koffiebessen

Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. De koffieplanten groeien op koffieplantages die zich rond de evenaar bevinden. Hier is de temperatuur constant, is er niet te veel zon en voldoende neerslag waardoor de koffieplant goed kan groeien.

De zaden van de koffieplant worden koffiebonen genoemd, maar in werkelijkheid zijn dit bessen. De koffiebessen kunnen op verschillende manieren worden geplukt. Er worden drie manieren onderscheiden, namelijk: picking, stripping en mechanisch.

  • Picking
    Bij picking worden de rijpe bessen met de hand geplukt. Dit is de meest arbeidsintensieve manier en duurt ook het langst.
  • Stripping
    Stripping wordt ook nog met de hand gedaan. Het verschil met picking is dat de koffiebessen met een soort kam uit de plant worden gehaald. Een nadeel van deze methode is dat de onrijpe en de overrijpe bessen ook worden geplukt.
  • Mechanisch
    De snelste manier is de mechanische. Hier worden de koffiebessen met behulp van een machine geplukt. Dit is de snelste manier, maar hier geldt ook dat de onrijpe en de overrijpe bessen worden meegenomen.

Verwerken op de koffieplantages

Na het oogsten van de koffiebessen worden de bessen verwerkt op de koffieplantages. Tijdens het verwerken worden de bessen ontdaan van het vruchtvlees. Dit kan op twee manieren gebeuren: washed en unwashed.

Wordt het vruchtvlees verwijderd op de washed manier dan wordt de koffiebes in stromend water gelegd en kan het vruchtvlees er later af worden gepeld. De smaak wordt op deze manier milder en consequent.

Bij de unwashed manier wordt de koffiebes in de zon gelegd en gedroogd. Als de bes is opgedroogd, dan wordt de boon hieruit geperst. Zodra het vruchtvlees verwijderd is en je de boon over gehouden hebt, dan worden de koffiebonen gesorteerd op onder andere gewicht en formaat.

Koffiebranden

Als de koffiebonen helemaal schoon zijn en al het vruchtvlees verwijderd is, dan begint het branden. Door het branden van de bonen karamelliseren de suikers die zich in de koffieboon bevinden. Hierdoor krijgt de koffie zijn bekende bruine kleur en natuurlijk de bekende geur.

Het koffiebranden is een proces dat veel uitmaakt voor de uiteindelijke smaak. Hier spelen de tijd en de temperatuur de grootste rol. Is de boon licht gebrand, dan is de smaak wat frisser. De medium gebrande koffieboon geeft wat meer diversiteit en de allerdonkerste is het bitterst.

Hoe ontstaat de smaak van koffie?

Er bestaan veel verschillende smaken koffie. Om tot de goede smaak te komen worden veel verschillende bonen van verschillende landen en koffieplantages gemengd, dit heet een koffiemelange. Koffie is een natuurproduct dit betekend dus ook dat elke smaak een beetje anders is. Het is dus noodzakelijk om een koffiemelange te maken om dezelfde smaak te kunnen behouden.

De perfecte koffiemachine

Nadat de koffie is geoogst, verwerkt, gebrand, geëxporteerd en verpakt is wordt de koffie verkocht en daadwerkelijk in de koffiemachines gedaan. Dit allemaal zodat jij ongestoord kan genieten van een welverdiende pauze en een kopje koffie. Groene duurzame koffie heeft een machine nodig die van goede kwaliteit is. Vul onze keuzehulp in om te kijken welk koffieapparaat perfect past bij jullie op de werkvloer.

Naar vergelijking
Van koffieboon tot kopje koffie! - Coffee@Work: Koffie en koffieautomaten voor bedrijven

Direct contact? Je kunt bellen naar:

0800 – 2255 263