Zes tips om thuis ook lekkere koffie te zetten

Zes tips om thuis ook lekkere koffie te zetten

Waarschijnlijk werk je de komende tijd nog vanuit huis. Dit is nogal wennen. Zo heb je geen praatje meer met je collega’s bij de koffieautomaat en kun je niet genieten van de kwaliteitskoffie die je op het werk gewend bent. Hoe kun je thuis ook de lekkerste koffie zetten? Wij geven hieronder zes tips, zodat jij aan de slag kunt en de thuisbarista in jou naar boven komt.

1. Ga voor kwaliteit

De lekkerste koffie begint met het gebruik van goede koffiebonen. Het is daarom aan te raden om jezelf te verdiepen in welke koffiemelange het beste bij jou past. Houd je van een bittere of juist een zachte smaak? Dit ontdek je door vooral veel te proeven.

Er zijn veel verschillen in de smaak van een koffieboon, maar ook in kwaliteit. Dit heeft te maken met de samenstelling en afkomst. Wij bieden een ruim assortiment aan koffiebonen, deze worden zorgvuldig en op kwaliteit geselecteerd. Zo weet je zeker dat je iedere keer kunt genieten van een perfect kopje koffie.

2. Bewaren koffiebonen

De versheid van koffie heeft een grote invloed op de smaak. De omgevingsfactoren zijn hiervan belang, je moet rekening houden met: lucht, licht, vocht en temperatuur. Op deze manier behoud je de kwaliteit van de koffiebonen.

Bewaar koffiebonen in de originele verpakking en gebruik een vershoudclip zodat de koffiezak luchtdicht is. Zorg ervoor dat deze op een koele plek en uit het zonlicht staat. Hierdoor zet je iedere keer verse koffie met een perfecte smaak.

3. Water filteren

Het hoofdbestanddeel van koffie is water. Hierdoor heeft dit ook een grote invloed op de smaak van je koffie. Zorg ervoor dat je iedere keer vers water gebruikt. Wanneer water een lange tijd in het waterreservoir zit, krijgt je koffie geen lekkere smaak.

De hardheid van water kan zacht of hard zijn. In sommige gebieden in Nederland komt er meer kalk voor en is het water daardoor ‘hard’. Hard water zorgt voor een onaangename smaak en voor meer kalkaanslag. Wanneer je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit dan is het raadzaam om dat gaan filteren. Dit kun je het beste doen met een waterfilter. Hoe minder kalk, hoe lekkerder je koffie is!

4. Serveer in een warm koffiekopje

Een eenvoudig en simpele tip is om je koffiekopje om te spoelen met heet water voordat je de koffie zet. Wanneer je koffie in een koud kopje schenkt, zal deze sneller afkoelen. Door het voorverwarmen zorg je er niet alleen voor dat je koffie langer warm blijft maar ook dat de koffiesmaken nog beter uitkomen.

5. Volle melk voor perfect melkschuim

Wil jij een cappuccino zetten met perfect melkschuim? Gebruik hiervoor verse, koude melk uit de koelkast. Volle melk heeft meer vet, daardoor is de smaak romiger en zachter. Daarnaast zorgt volle melk ervoor dat deze beter opschuimt. Bij het opschuimen is het belangrijk om de temperatuur tot maximaal 70 graden te laten komen. Goed opgeschuimde melk kun je herkennen aan de kleine luchtbellen, ook wel ‘microfoam’ genoemd.

6. Denk aan hygiëne

Wanneer je niet goed schoon maakt, zal de koffie ook niet lekker smaken. Oude koffieresten geven de koffie een bittere en vieze smaak. Het is dus belangrijk om altijd schoon te werken. Zorg er elke keer voor nadat je de koffiemachine hebt gebruikt, dat deze goed schoon is. Bij melk is het nog belangrijker, aangezien dit een gevoelig product is. Het is daarom aan te raden om iedere dag de onderdelen daarvan goed te spoelen. Met speciale onderhoudsmiddelen kun je eenvoudig je apparatuur reinigen, zodat je iedere keer de lekkerste koffie zet.

Wil jij thuis genieten van kwaliteitskoffie? Wij bieden een koffiepakket voor thuiswerkers of neem vrijblijvend contact met ons op.

Naar vergelijking